Kommunen åpner for selvfallsløsninger på Nordre Spro
Det ser ut til at mange beboere på Nordre Spro kan få en selvfallsløsning, altså grave rør ned til frostfri dybde og unngå trykktank.
Dette er nye tanker, og må utredes videre. Her er hva kommunen skriver:
Kommunen har sammen med sin konsulent vurdert en løsning basert på selvfall i både Nordre og Søndre Sprovei.
I Nordre Sprovei har vi sett på muligheten å etablere noe som heter droptank (som alternativ til pumpestasjon). En droptank er en oppsamlingstank der avløp renner inn, men der det er et utløp i bunn av tanken som åpner når tanken blir full. Prinsippet går ut på at tanken plasseres på en høyere kotenivå enn der avløpet slippes ut slik at gravitasjon transporterer avløpsvannet. Da tanken holder igjen en volum flusher den ut røret slik at det blir fart på det. Røret ut fra tanken kan gå under «trykklinja» akkurat som en pumpeldning slik at denne kan gå i sjø. Beregningene viser at en slik tank vil i teorien kunne fungere i Nordre Sprovei så lenge tanken ikke plasseres lavere enn kote 10 meter. På denne måten kan man unngå en pumpestasjon. En droptank graves ned i bakken, og er ikke synlig bortsett fra et par kumlokk. Størrelsen på tanken som er nødvendig vil i dette tilfelle være 5 eller 6 m3. Tanken må utstyres med ett mindre strøm og styringsskap for å kunne automatisk operere ventilen som åpner og stenger hver gang en avløpssats skal sendes ut.
Dersom dette skulle være aktuelt så kan kommunen etablere selvfallsrør fra toppen av Nordre Sprovei helt fram til droptank. Trykkavløpet fra gang og sykkelveien vil da slippes øverst i Nordre Sprovei for å gå på selvfall derfra. Alle som kan komme inn på selvfall med stikkledninger i Nordre Sprovei med omegn vil da kunne gjøre det. Noen få eiendommer helt i bunn av Nordre Sprovei, som ligger lavere enn røret inn på droptanken, vil måtte pumpe. Omtrent her må ev. droptank i Nordre Sprovei plasseres:
Dersom en droptank skal etableres kan kommunen stå for dette og holde drift og vedlikehold.
I Søndre Sprovei har vi også undersøkt muligheten med droptank, men en slik vil ikke være teknisk mulig fordi avstanden til hovedstasjonen blir for lang i kombinasjon med for små volumer avløp. Da blir det problemer med lang oppholdstid med risiko for tetting i rørene og gassdannelse og potensiell oppdrift av sjøledning som verste konsekvens. Her må dagens prosjektert løsning med pumper opprettholdes. Droptank til forskjell fra trykkavløp krever større lednings dimensjoner og derfor er det ikke samme problemstilling for system med trykkavløp.
Vi har altså sett på hva vi kan få til rent teknisk. Dersom løsningen høres interessant, så kan vi eventuelt ta et møte. Jeg må bare påpeke at vi har ikke tatt fullstendig KS på droptanken så må ta forbehold om eventuelle endringer, og ikke minst om plasseringen der droptanken er skissert vil la seg gjøre, ev. at den må plasseres i et sideareal som kommunen ikke er grunneier til.»
