top of page

Mange vil kunne få redusert tilknytningsgebyr!

Spro VA-lag har fått svar fra Nesodden kommune som opplyser at beboere som selv bygger ledningsanlegg i tråd med intensjonen i plan- og bygningslovens § 18-1, vil kunne få lav sats når tilknytningsgebyret skal beregnes (etter søknad til Formannskapet).

En forutsetning er at de private felles-ledningene prosjekteres, bygges og vedlikeholdes av et Vann- og avløpslag (VA-lag).

 

Dette er gode nyheter for mange beboere på Spro da det betyr vesentlig lavere tilknytningsavgift for mange husstander!

 

Interimstyret i VA-laget har nå bedt kommunen om en oversikt over hvilke eiendommer de anser at vil kunne komme inn under en slik ordning. Som skrevet over vil refusjon uansett forutsette at eiendommen er tilknyttet VA-laget. Vi spør også kommunen om hvor mye lav tilknytningsavgift betyr i pris.

 

Når vi får svar på dette vil vi ha et godt grunnlag til å formelt sett etablere VA-laget, og peke ut et styre som leder det videre VA-arbeidet på Spro. Dette betyr at alle aktuelle eiere blir invitert til en Generalforsamling som velger plan for fremdrift, kostnadsfordeling og peker ut et styre.

 

VA-lagets spørsmål om kommunen vil tilby en finansieringsordning for innbyggere som kan dokumentere at de ikke har økonomi til å bære investeringskostnadene var ikke besvart. Dette vil bli fulgt opp videre.

 

Videre vil VA-laget fortsette prosessen om redusert tilknytningsavgift og årlige kommunale avgifter for husstander som er pålagt å koble seg til kommunens nett via en privat pumpe. Dette anser VA-laget som et viktig prinsipp, da slik løsning er dokumentert dyrere i anskaffelse og driftskostnader enn tradisjonell selvfalls-løsning. 

 

Ut fra den informasjonen VA-laget har nå, tyder det på at det ikke blir iverksatt graving av verken kommunale ledninger (bryggeveiene) eller i regi av VA-laget før tidligst på vårparten.

 

Spørsmål til kommunen:

Til Nesodden kommune, Forvaltning og prosjekt - vann og avløp

Ref: Deres brev datert 18.10.2024 vedr. prinsippsak om kommunale avgifter ved bruk av trykkavløpsystem på Spro.

 

Vi setter pris på at kommunen vurderer selvfalls-løsninger på nytt og ser frem til en videre dialog rundt utbygging av VA på Spro. Vi ser av kommunens svar på vår henvendelse at misforståelser og utydeligheter har gjort prosessen utfordrende for både kommunen og beboerne på Spro.

 

Det er derfor gledelig å lese at kommunen både planlegger flere selvfalls-løsninger enn opprinnelig planlagt, og at det er mulig for VA-laget å søke om frafall av arealtillegg ved beregning av tilknytningsgebyr for eiendommene som kobler seg til vann- og avløpsledninger etablert av privat VA-lag. Vi ber om mer informasjon så snart det er mulig.

 

Svaret fra kommunen reiser noen spørsmål som vi ønsker avklart videre:

  1. Hvilke eiendommer kan være berettiget til frafall av arealtillegg ut fra deres beliggenhet?

  2. Hva innebærer “lav sats” i praksis? Er det en gradering eller en fast lav/høy sats?

  3. Hvordan vil kommunen forholde seg til de eiendommene hvor VA-laget ikke vil sørge for utbygging av nett på grunn av store kostnader (få boliger, lange avstander)?

 

Som prinsipp mener VA-laget at det må gis frafall av tilknytningsavgift og årlige kommunale avgifter for eiendommer som er pålagt å koble seg til kommunalt nett, og hvor eieren må bekoste pumpeutstyr. Dette begrunner vi med dokumenterte store utgifter både i investering (kjøp av pumpe, ca. kr 100.000), pumpens levetid, samt driftskostnader knyttet til pålagt service.

  • Hva er kommunens vurdering av dette?

 

Videre anser vi det som en viktig kommunal oppgave å tilby en finansieringsordning for innbyggere som ikke har økonomi til å bære kostnadene (kostnad beregnet til 500.000 – 1.000000). Dette kan gjøres ved at kommunen tar pant i eiendom og tilbyr en ordning knyttet til Startlån eller lignende. ​​

  • Hva er kommunens vurdering av dette?

Vi ber om administrasjonens råd til hvordan disse to sistnevnte sakene skal fremmes administrativt og politisk slik at det blir en politisk behandling av forslaget.

 

Videre ber vi om faglig rådgivning med hensyn til hvilke eiendommer som vil kunne ha selvfall (med kommunens nye prosjektering), og dimensjonering på pumper og utstyr slik at vi kan be om tilbud fra entreprenører når VA-laget er formelt etablert.

Veien videre: 

 

Når VA-laget har grunnlag til å se hvem som kan være berettiget til frafall fra arealavhengig gebyr, samt hvilke kriterier som må oppfylles (f.eks. være medeier i VA-lag), vil vi innkalle til generalforsamling og etablere det formelle VA-laget, og profesjonalisere styret. 

 

Dette er noe alle beboerne og administrasjonen kan se på som en milepæl i utbyggingen.

VA-laget har til nå informert beboere på Spro om kommunens vedtak, fremdrift etc. Senest er en oppsummering av siste skriftlige dialog lagt ut på Spro Vel sin nettside.

 

Vi minner om kommunens ansvar for direkte informasjon til alle eierne. 

Utgiftene som kommer som følge av utbyggingen er betydelige for folk flest, og det er derfor viktig at kommunen tar sitt ansvar med formell og uformell informasjon. 

VA-laget tilbyr fortsatt å være formidler/moderator, og håper å være et positivt bidrag for både beboerne og administrasjonen i Nesodden kommune.

 

Med vennlig hilsen,

Interimstyret Spro VA

bottom of page